Mayossa Hagyományőrző Egyesület
Mayossa Hagyományőrző Egyesület
Menü
     
Lurkó Tánctábor
     
ADÓ 1%
     
Főbb események képekben
     
BEMUTATKOZUNK

Az Egyesület szakmai tevékenységének bemutatása, múltjának rövid leírása

 

1995-ben tíz fiatal megalakított egy néptáncos baráti társaságot. Soha előtte nem táncoltuk a magyarság táncait, de lelkesedéssel figyeltük a környék nagyvárosaiban működő, gyönyörű táncos produkciókat bemutató néptánccsoportokat. A csoport szakmai vezetésére felkértük Patyi Zoltánt, aki akkor már több éve az autentikus magyar zene és tánc továbbadásán fáradozott, és a Szeged-Tápéi néptánccsoport művészeti vezetőjeként dolgozott. A csoport megtanulta a Dél-Alföld jellegzetes táncait, majd újabb és újabb táncdialektusok felé vette az irányt. A viseleteket kezdetben magunk varrattuk.
1996. február 5-én a rendszerváltozás után, Kiskunmajsán elsőként alapítottunk kulturális Egyesületet, és a Mayossa Hagyományőrző Egyesület nevet vettük fel. „Keresztapánknak” a kun származású Mayossa Tóth Jánost tartjuk, akinek családja egy 1307-ben keltezett oklevél szerint első birtokosa volt városunk területének.

 

Egyesületünk céljai:


• Kiskunmajsa néphagyományainak, szellemi és tárgyi kulturális örökségének folyamatos feltárása, feldolgozása és közreadása.
• A magyar nyelvterület folklórjának gyüjtése, feldolgozása és színpadra állítása.
• Ezek érdekében felnőtt és gyermek művészeti csoportok működtetése.
• A testvérvárosi kapcsolatok kultúrális szinten történő ápolása.

 

Az elmúlt több mint tíz esztendőben az Egyesület kitartott eredeti tervei mellett, és létrehozott a városban egy ,,néptáncbázist". 2001-ben a Kincstári Vagyonügynökségtől hozzájutottunk egy ingatlanrészhez, és kialakítottunk egy próbatermet, a hozzá tartozó öltözővel, raktárhelyiséggel. A megkapott épületrészt 2002-ben jelentős önerővel felújítottuk.
A kitartó szakmai munka meghozta eredményét. Az évek során a felnőtt csoportnak eloször a „Csibe” Gyermektáncsoport, majd a Napraforgó Ifjúsági Tánccsoport biztosította az utánpótlást. Az idő múlásával a Napraforgós fiatalok beolvadtak a felnőtt táncosok közé.
De ne feletkezzünk el a megszünt Nefelejcs Asszonykórusról sem, akik 2002 és 2003-ban munkálkodtak, és érdekes színfoltjai volt Egyesületünknek.

Az egyesület mára hét tánccsoport munkáját segíti. Ezek a Tökmag Gyermektánccsoport, a Százszorszép Gyermektánccsoport,  a Bársonyka Gyermektánccsoport, a Bóbita Gyermektáncegyüttes, a Napraforgó Gyermektáncegyüttes, a Bokréta Gyermekáncegyüttes és a Mayossa Táncegyüttes.
Itt jegyezzük meg nagy-nagy büszkeséggel, hogy Kiskunmajsán körülbelül 200 táncos biztosítja a magyarság táncos hagyományainak megörzését, mely hagyományörzés egyik központja a Mayossa lett.
Az alapítástól napjainkig eltelt időszak alatt nagyon sok fellépési lehetőséget kaptunk. Átlagosan évi 30 alkalommal teszünk eleget meghívásoknak. Kialakultak azok a hagyományos, évenként ismétlődő rendezvényeink, melyekre a majsai emberek nagy számmal látogatnak el. Úgy gondoljuk, Kiskunmajsa büszke az egyik legnagyobb Egyesületére.

 

     
óra
     
Számláló
Indulás: 2007-05-09
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Barátaink, táncos oldalak
     
Lurkós Himnusz
     

Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu